културен туризъм 2018
сн.: Царевец вести, щанд на Община В. Търново

Започна 15-ото издание на МТИ „Културен туризъм“ във Велико Търново

Туристически дестинации за различни видове туризъм в България и чужбина, занаяти и традиции представят във Велико Търново от 19 до 21 април по време на МТИ „Културен туризъм“.

Престижното изложение беше открито днес в ДКС „Васил Левски“ във Велико Търново. Началото на форума положиха танцьорите от ДЮФА „Българче“, които показаха пъстротата на българските народни танци пред събралите се официални гости и граждани.

Кметът на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините на Република България инж. Даниел Панов приветства присъстващите от откритата сцена пред ДКС. Той изтъкна важността на международното изложение, случващо се за 15-и път в старата столица, и с което България участва в тазгодишната европейска инициатива Година на европейското културно наследство. По думите му МТИ „Културен туризъм“ е форум на приятелството, на обмяната на добри практики, форум за иновации в областта на туризма.

Г-н Панов призова своите колеги от българските общини да бъдат инициативни и да прославят своята история, своята култура, фолклор, обичаи и традиции. Възможност за това им дава нова европейска програма за реставрация и обновяване на историческото и културно наследство, сподели той.

Велико Търново има голям принос в успешната за България откъм туризъм 2017 г.

Това каза зам.-министърът на туризма Любен Кънчев по време на откриването на форума. По думите му България е една от трите страни с най-много разкрити артефакти в Европа. Това заедно с настоящото председателство на Съвета на Европа ни задължава тази година да отидем по-далеч в развитието на този форум, така Министерството на туризма заедно с Община Велико Търново организират кръгла маса за културен и креативен туризъм.

За миналата година у нас са пристигнали близо 9 млн. чужденци, което е със 7% повече от рекордната откъм посещаемост на туристи 2016 година. Отчетени са 8 млрд. лв. приходи, което е 9% повече от 2016 г. Тези успехи не биха били възможни без приноса на Велико Търново. За миналата година има ръст от 20% на чужденците, посетили Велико Търново, което носи 22% повече приходи спрямо предходната година. Тази тенденция продължава и през 2018 г., което е изключително впечатляващо. Това се случва във Велико Търново, защото се прилага модела на диверсификация на туризма, тук има исторически, религиозен, културен, планински, екологичен туризъм.

Своя поздрав към присъстващите отправи и Н.Пр. посланикът на Унгария Текла Харангозо, като представител на страните от Вишеградската група – Унгария, Словакия, Чехия и Полша, които имат общ щанд на изложението.

В живота за един човек е важно да намери верни приятели, а за една държава е важно да намери верни съюзници. Страните от Вишеградската група – Унгария, Словакия, Чехия и Полша, представляват много силен съюз както от икономическа, така и от културна гледна точка. За нас е голямо постижение, че през 2017 г. повече от 260 хиляди български туристи са посетили страните от Вишеградската група, което означава, че можем да предложим нещо стойностно на взискателните български туристи.

След обръщението на посланика г-жа Харангозо на сцената излязоха изпълнителите от унгарския танцов фолклорен състав „Хирьош Агора“ – гр. Кечкемет.

Участници и атракции

В изложението участват повече от 50 изложители от цяла България и от чужбина – Турция, Азербайджан, Бразилия, Палестина, Полша, Словакия, Чехия, Унгария, Република Южна Африка, Китайска народна реублика, Виетнам.

Сред атрактивно представените дестинации са Разград, на чийто щанд черпят с автентичен римски хляб, наречен либум. Той се приготвя от стрито сирене и брашно и докато е още топъл се потапя в мед. На щанда на Община Етрополе черпят с местна луканка и зетьовско вино, което е горчиво като живота на зетя и сладко като любовта му към тъщата. От Община Чепеларе предлагат да вкусите от сирене и кашкавал местно производство, както и да се запознаете с културните и спортни събития, провеждащи се в общината.

хляб либум

Щандът на Община Велико Търново изпъква с автентична визия на чаршия, където в отделни кътове се онагледяват различни занаяти. В кафенето на чаршията посетителите биват посрещнати от жива картина от времето на Възраждането. Членове на НД „Традиция“ – Велико Търново представят емблематичните образи на търновски търговец, на войвода, млад даскал, поп и др.

Свой кът имат и талантливите членове на Работилница „Седянка“. Там те демонстрират тъкане на колани на кори, няколко вида дантела – совалкова, кене, фриволите, българска бродерия, плетене на шума.

В рамките на изложението „Културен туризъм“ Регионална библиотека „Петко Р. Славейков” с подкрепата на Община Велико Търново за трета поредна година организира инициативата „Фоайе на книгата с автограф“. Повече от 40 са издателствата, които показват нови заглавия във фоайето на ДКС. Гостуват и различни автори, които раздават автографи на своите почитатели.

Пред Двореца на културата и спорта се провеждат и демонстрации по соколарство, показани са бойни оръжия и средновековни игри.

сн.: Царевец вести

***

Последвайте „Царевец вести“ във „Фейсбук“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*