кукли с народни носии
личен архив

Куклите на Мария – пазители на българщината!

„Вярвам в силата на куклите и в това, че човек е истински щастлив само тогава, когато работи това, което обича.“

Това е Мария – творец, от онези, които истински носят българското в себе си. Мария създава кукли в народни носии и герои от българския фолклор.

Завършила социална педагогика и психология, за съжаление, тя никога не е работила по специалността си, а в последните няколко години се е отдала на приложните изкуства. Изработването на кукли, което започва първоначално само като хоби, а впоследствие се превръща и в най-голяма нейна страст, вече от 7 години е заело основна част от времето ѝ.

кукли с народни носии
личен архив

Много често готовите кукли тя оприличава на някого. Всяка кукла си има име. На някои от тях името се появява още по време на работа, а  на други го търси в българските народни приказки, песни, разкази. Има си и Хитър Петър, и Мързелан и Мерзеланка, и Чорбаджията и Дядо поп – все персонажи от българското село. Редом до тях стоят още рибар, ловджия, младоженец, поп, ангелче, футболист и др. Безспорно най-атрактивни за всички обаче са куклите в народни носии.

Тях Мария започва да създава, вдъхновена от българските традиции, обичаи, обреди, символи и знаци в народната носия. Неслучайно, те най-често отпътуват извън граница като подарък за приятели в чужбина или чужденци, които по този начин получават частица от България.

Мария е ценител на българското и на всичко, създадено с любов от човешката ръка. Щастлива е, че е открила и магията на българската шевица. Ризите на юнаците ѝ вече са избродирани с шевица, отговаряща на определена фолклорна област.

Сред известните личности в България, които притежават тези красиви творения, са любимата българска рок група на Мария Б.Т.Р., семейството на Дидо от Д2, а друга е талисман на Ангел Ангелов с Юнашкия тиган.

Изключителна чест и признание за младия творец е наградата от 20-и Международен панаир на занаятите и изкуствата в гр. Варна, където участието ѝ със семейство кукли в народни носии ѝ печели първо място в категория „Сувенири“.

Макар че късно се сетила да брои своите творения, които наброяват стотици, Мария иска да направи и още, и още.

А как запазва българщината у себе си…

„Аз съм българка. Не правя никакви усилия да се запазя такава. Искам да съм пазител на българския фолклор, обичаи, обреди, занаяти и култура. България е най-хубавото място в света, защото тук е У ДОМА. Аз много обичам да пътувам, изключително интересни са ми битът и културата на другите народи. Това, че ги опознавам, ме прави много богата и щастлива, но знам, че мястото ми е тук.“

Прекрасните творения на Мария можете да откриете тук.

Ако и вие носите талант, който не се свените да покажете на повече хора, или пък имате интересно хоби, с което да се похвалите, пишете ни тук. Даваме ви възможност да се рекламирате сами, без да искаме нищо насреща 🙂

fb-share-icon20
Tweet 20

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*