контейнери за стари дрехи Велико Търново

Контейнери за стари дрехи и обувки вече и във Велико Търново

Контейнери за стари дрехи и обувки са разположени на 5 места във Велико Търново

Великотърновци имат възможност да направят поредна крачка към екосъобразен живот с използването на контейнери за стари дрехи и обувки, които са поставени в центъра на града и няколко квартала. Контейнерите се намират на входовете на парковете „Дружба“ и „Марно поле“, както и в кварталите „Бузлуджа“, „Картала“ и „Колю Фичето“, информират от Община В. Търново.

В тях гражданите могат да оставят стари дрехи, обувки, чанти, домакински текстил, които вече не употребяват. По този начин старите текстилни вещи ще намерят ново приложение, вместо да бъдат захвърлени на сметището, където продължителното им разграждане вреди на околната среда.

Текстилът от контейнерите ще бъде обработен, сортиран и използван отново като дрехи втора употреба, рециклирани влакна, изолационни материали и пълнежи или като алтернативно гориво. Ангажимент за това има специализирана в сферата на оползотворяването на текстилни отпадъци фирма, с която Общината работи съвместно по проект TexCycle.

Подобни системи съществуват от години в много европейски градове и към тях вече се присъединява и Велико Търново. Проектът ще има един месец тестова фаза, след което, предвид гражданската активност, броят на контейнерите за стари дрехи може да бъде увеличен.

С инициативата Велико Търново прилага стратегиите на Европейския съюз относно управлението на отпадъци и функционирането на кръгова икономика. По-рано тази година в старата столица бяха поставени също контейнери за стари мебели и други отпадъци от дърво, които да бъдат рециклирани.

****

Последвайте „Царевец вести“ във „Фейсбук

fb-share-icon20
Tweet 20

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*