Кубинският квартал

Квартал „Асенов“ отново е Кубинският квартал

Събитието „Кубинският квартал“ ще разкаже как са се забавлявали живеещите във великотърновския квартал кубинци преди 30 години

Емоционално събитие за връзката на Велико Търново с кубинската култура ще овенчае Месеца на испаноезичните държави в старата столица. На 27 май от 13:00 ч. в изоставената сграда на бившия Културен дом на завод „Мавриков“ ще се проведе дискусия и фотографска изложба за миналото на квартала.

През 80-те години на XX в. във Велико Търново живеят много кубинци, които са учили и работили тук.

„Бихме искали да потопим гостите максимално в латино културата, като в същото време потвърдим усещането, че тя не е чужда на град Велико Търново, била е и продължава да бъде част от случващото се около нас“,

казва Георги Бъчваров от PR агенция „Властелини“, един от организаторите на „Кубинският квартал“ и “Mes Hispanico” – Месеца на испаноезичните държави. Оказва се, че събирането на тази част от историята на Велико Търново не е толкова лесна.

„Хващайки  се за историята през гледната точка на днешното време, ще се постараем да предадем неподправено всеки един детайл на миналото, до който достигнахме в периода на нашето няколкомесечно и скромно търсене. Това, което запали нашия интерес, не беше свързано с изпълнението на работните планове на завод „Мавриков“, а фактът, че тези далечни съмишленици по партийна линия пристигат от Куба, работят, живеят и с културните си различия произвеждат една по-пъстра и танцувална великотърновска реалност в ранните 80-те години на миналият век“,

допълва Галин Попов от VT Events и ТАМ – пространство за култура и социални инициативи.

В дискусията ще участват хората от квартала – съседи и приятели на кубинските работнички, бивши служители и директори на завод „Мавриков“, краеведи, артисти и др. Специален гост ще бъде Мигел Родригес – един от курсантите на НВУ през 80-те, който се връща в България и от 23 години ръководи най-голямата школа за салса в София.

Кубинският квартал продължава и с програма за танцуващите салса. Те ще могат да посетят 5 урока при професионални инструктори. Занятията ще се проведат във фоайето на Интерхотел „Велико Търново“ от 15:30 ч. на 27 май. От 22:00 ч. започва и салса парти, което ще продължи до зори.

Специален гост за уроците и партито е французинът Юсниел Брюнет, който има кубински корени и е сред най-уважаваните инструктори по кюбан салса в Европа. Той ще изнесе два урока пред участниците във събитието.

Месецът на испаноезичните държави във Велико Търново за поредна година включва събития, посветени на испаноезичната култура и българо-испанските взаимоотношения. Организатори на събитието са Институт Сервантес, съвместно със сдружение „VT EVENTS” / „ТАМ“ – пространство за култура и социални инициативи и PR агенция „Властелини“. „Царевец вести“ е медиен партньор.

кубинският квартал

Tweet 20

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*