Йордановден Велико Търново 2020
сн.: Община В. Търново

Петър Филев пръв хвана кръста на Йордановден във Велико Търново

38-годишен великотърновец улови богоявленския кръст в река Янтра

Над 30 мъже влязоха в студените води на Янтра във Велико Търново, за да се включат в обичая по вадене на богоявленския кръст на Йордановден. Най-ловък беше 38-годишният Петър Филев, който за първи път участва в традиционната надпревара.

Петър Филев получи парична награда от кмета на община Велико Търново инж. Даниел Панов, както и икона с лика на Исус Христос и Дървото на живота.

Днешният празничен ден започна във Велико Търново със Света литургия, отслужена от Великотърновския митрополит Григорий, и тържествен богоявленски водосвет в катедралния храм „Рождество Богородично”. Тържествено шествие тръгна от храма към площад „Цар Асен” за ритуал по освещаване на бойните знамена, след което се отправи към Владишкия мост, където се състоя обичаят по хвърляне на кръста.

Празникът в старата столица уважиха много гости, сред които областният управител проф. д-р Любомира Попова и заместник-ректорът по международната дейност на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ доц. д-р Димитър Димитров.

Йордановден Велико Търново 2020
сн.: Община В. Търново

9-има влязоха за кръста в Дебелец

В близкия до Велико Търново град Дебелец ритуалът по вадене на богоявленския кръст се състоя нрай Стария мост на река Белица. Деветима бяха кандидатите да хванат кръста на Йордановден, което според традицията ще им донесе здраве през цялата година. Най-бърз от тях беше 29-годишният Иво Николов.

Йордановден Велико Търново, Дебелец
сн.: Кметство Дебелец

Младият мъж получи парична награда от кмета на Дебелец Снежана Първанова, от кмета на общината Даниел Панов и от общинския съветник Георги Недев, информират от Кметство Дебелец. За всички участници имаше хавлиена кърпа, а на присъстващите беше раздаден курбан.

Празникът Богоявление или Йордановден е сред най-почитаните за християните. Той се свързва с кръщението на Исус Христос в р. Йордан, когато Бог се явява в своето триединство. За българския народ празникът е известен и като Водици, чиито традиции се преплитат с предхристиянските вярвания за животворната сила на водата.

Честити да са всички именици днес!

Вижте кой извади кръста на Йордановден в Свищов и в Сухиндол.

fb-share-icon20
Tweet 20

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*