таратанци
сн.: Царевец вести

Вижте енергийните форми на българските хорá

Интересна изложба е подредена пред Факултета по изобразително изкуство във Велико Търново.

„Последвай стъпките“ гостува в града със своите неочаквани изображения на българските хора. Изложбата беше открита в петък под звуците на народна музика и с хоро, разбира се.

На множество табла са показани схемите на хорá от всички фолклорни области на страната, които са допълнени от цветовото разнообразие на носиите от съответните региони и такта, в който се изпълняват. Слънца, звезди, цветя „оживяват“ пред очите ни, показвайки по нов начин българския ритуален танц – хорото в кръг.

Експозицията е дело на четири млади жени от София, които се обединяват в Сдружение „Таратанци“ преди 3 години. Цветелина Панова, Екатерина Стоянова, Емануила Живкова и Ива Тодорова се събират случайно на младежки форум. Тогава те работят по проект, свързан с народните танци.

Това става стимул за тях да измислят начин всеки да носи българските танци със себе си навсякъде, където отиде. Така се „ражда“ пъзелът „Таратанци“, разказва за „Царевец вести“ дизайнерът на групата Цвети. Интересът, който предизвиква необичайният пъзел, с чиято помощ се учат стъпките на няколко български хора, е причината идейните дами да продължат да търсят нов облик на танцовата традиция.

„Кръглите схеми се родиха в процеса на работа с пъзела, когато видяхме как хората се връщат да минат още веднъж тази схема, която е права в пъзела. След това направихме кръговете и се откриха невероятни красоти. Помагаха ни танцьори, които танцуват върху стъпки, които ние наместваме, след това снимам това, което се получава, сядам и го обработвам на компютъра.“, споделя Цвети.

Относно символиката:

„Какво ли не сме чували – слънца, цветя, снежинки, българската мандала, всеки си открива нещо в тях. Във всички тези определения обаче се усеща някаква сила, енергия. Лично аз, като направих първото изображение, не можах да повярвам на очите си, толкова беше изненадващо.“

Оказва се, че получените изображения са изненадващи дори за самите танцьори, с които работят от „Таратанци“. Те не са си давали сметка, че стъпките, които танцуват, описват такива фигури.

Кръгът е натоварен със символни значения във всички култури по света. Основното му значение е за единство, вечност, подразбиращо се от непрекъснатата затворена линия, която оформя. Свързва се с божественото начало и съвършенството. За българина кръгът означава плодородие – с такава форма са хлябовете, погачите. Хорото е танц в кръг, което също е израз на сплотеност, както и противодействие на злите сили, които не могат да преминат през него.

Изложбата „Последвай стъпките“ може да бъде разгледана до 15 септември. От 18 септември до 2 октомври ще бъде показана и в Горна Оряховица.

« 1 на 14 »

***

Последвайте „Царевец вести“ във „Фейсбук“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*