Лапидариум Велико Търново, Духът на поета
сн.: МДТ "К. Кисимов"

Стамболов и Захарий Стоянов оживяват в спектакъл на великотърновския театър в Лапидариумa

На 11 юни във Велико Търново ще бъде представена пиесата „Духът на поета“ на Стефан Цанев на откритата сцена в Лапидариума на Археологическия музей

В спектакъла „Духът на поета“ оживяват знакови личности от българската история – Стефан Стамболов и Захарий Стоянов. Той ще бъде представен в Лапидариума на 11 юни от 20,30 ч. с любезното съдействие на Община Велико Търново и Регионалния исторически музей, информират от МДТ „К. Кисимов“.

Представлението се поставя на великотърновска сцена от режисьора Антони Цонев. В образа на Стамболов се превъплъщава актьорът Детелин Кандев, а в ролята на Захарий Стоянов – Иван Митев. Георги Тодоров е в ролята на Гунчо, който е най-приближеният човек до Стамболов. По време на спектакъла ще звучи авторска музика на Петър Атанасчев, сценографията и костюмите са на Лидия Къркеланова.

Според режисьора Антони Цонев „Духът на поета” не е урок по история, а по-скоро чрез историческите личности в пиесата са представени някой характерни черти от народопсихологията на българина през последните 150 г.

Спектаклите в Лапидариума продължават на 16 юни от 20,30 ч. с концерт на хора на великотърновския театър с диригент Яница Брънзелова. Сред римските статуи и колони ще звучат произведения на български композитори, Прокофиев, Гершуин, Верди и др. Те ще бъдат изпълнени от мъжки акапелен хор, смесен акапелен хор и с музикален съпровод на пиано от Мария Добрева.

Изявите на камерната откритата сцена завършват на 18 юни от 20,30 ч. с постановката „Червило” по съвременни американски автори.

Билети за спектаклите се продават на на касата на МДТ „Константин Кисимов”. В деня на събитията билети ще се продават и на изнесена каса на входа на Лапидариума от 19,30 ч.

fb-share-icon20
Tweet 20

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*