доброволно чистене
сн.: организатори

Доброволци отново почистиха край студентските общежития във Велико Търново

Доброволци и студенти дружно почистиха района на блок 1 и блок 2 към студентските общежития на ВТУ „Св.св.Кирил и Методий“. В петък те събраха повече от 45 чувала с отпадъци

През април 2017 г. група ентусиасти събраха купища отпадъци от споменатия район и две години по-късно ситуацията е отново същата. Студентите явно продължават да изхвърлят отпадъците си директно през прозорците или да ги мятат в най-близките храсти и дървета. Бутилки, кенове от бира и енергийни напитки, консервени кутии, буркани, опаковки от вафли бяха сред най-масовите боклуци, които бъдещето на България запокитва където свари. Чифт обувки, бояджийски валяк, облегалки от столове са малка част от останалите находки. Разбира се, имаше и готови пълни торбички с отпадъци, които студентите „прилежно“ бяха завързали и метнали в гората.

Групата от „Доброволно чистене – Велико Търново“, която този път получи подкрепата и на някои от студентите, за по-малко от 2 часа успя да приведе в приличен вид и този район, а Община Велико Търново осигури камион за извозването на събраните над 45 чувала неправилно изхвърлен боклук.

Това е първата масова кампанията на групата за 2019 г. В първите дни на новата година двама от главните инициаторите – Владислав Ванков и Десимир Лефтеров – сами изчистиха образувало се микросметище на входа на града, извозвайки за рециклиране над 200 стъклени бутилки.

Напомняме, че към ключовите места, които доброволците са изчистили до момента влизат църквата „Св. Спас“, спирка Мавриков, Нова и Стара болница, Сини вир.  За съжаление, нерегламентираните бунища не изчезват и масовите кампании ще продължават.

Доброволците имат необходимост от ръкавици, чували, щипки за отпадъци, но най-вече от човешка ръка и положителен пример за грижа към околната среда.

Ако желаете да подкрепите групата „Доброволно чистене – Велико Търново“ и да проследите техните кампании, можете да го направите тук.

автор: Маргарита Симеонова

error
fb-share-icon

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*