детска арт резиденция Горна Липница

Детска арт резиденция „Старото училище“ започва в Горна Липница

Всяко дете е творец! Това е идеята, на която се опира тазгодишното издание на арт резиденция “Старото училище” в павликенското село Горна Липница

Деца от Бургас, Казанлък, Габрово, Павликени и Горна Липница ще изразяват себе си чрез изкуство от 2 до 7 юли под мотото „Генерация ТВОРЯ“. Те участват в 10-ото издание на известната арт резиденция „Старото училище“, която през последните години дава възможност за изява на творци от страната и чужбина по иновативен начин.

Стремежът на тазгодишния форум е да насърчи творческия потенциал на децата, разкривайки път за прилагането му във всяка област от техния живот. По време на престоя си участниците в детската арт резиденция ще могат да изследват селото и естествената природна среда, като ги превърнат в обект на своето творчество, споделят организаторите.

В Горна Липница пристигат таланти от следните детски школи: Школа „Батик” с ръководител Златка Бобева, гр. Бургас; Школа „Арт линия“ гр. Казанлък с ръководители Ваня Запранова и Росен Дончев; Ателие „Енкаустика“ и Приложни изкуства, гр. Габрово с ръководител  Румен Трифонов; Школа по „Изобразително изкуство“ при НЧ „Братство 1884“ гр. Павликени с ръководител Мартин Петров; Школа „Деца – творци на Горна Липница“  с ръководител Пламен Петров.

Заниманията на младите художници ще се редуват с интересна съпътстваща програма, чийто акцент е поставен върху българските обичаи и местните забележителности. Програмата е свободна за посещение от всички, които обичат изкуството и българските традиции.

На 5 юли от 18.30 ч. в местното читалище ще бъде открита фотоизложба на възпитаничката на арт резиденция „Старото училище“ Ирена Асенова. От 19 ч. на площада в селото ще бъде представен народния обичай “Калесване на кръстника” от група за автентичен фолклор “По липнишки”. Петъчната вечер ще завърши с рок концерт на група Flight от 21,30 ч.

На 6 юли ще има изложба на участниците на арт резиденцията, която ще бъде открита в 19 ч. в училищния двор. След това, в 21 ч., децата на Горна Липница ще представят възстановка по поемата на Христо Ботев “Хаджи Димитър”.

Организатори са: Кметство Горна Липница, Читалище “Зора – 1887”, Пламен Петров, Дарина Палова и  Димитър Палов.

Събитието се провежда с финансовата подкрепа на община Павликени.

Tweet 20

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*