засаждане гранитски дъб Светият път
сн.: Община В. Търново

Засадиха фиданка от най-старото дърво у нас в подножието на Царевец

Фиданка от най-старото дърво в България – Гранитския дъб, бе засадена навръх Цветница в двора на средновековния храм „Св. Иван Рилски“. Засаждането е част от инициативата „Светият път“

Символичният акт на засаждане е част от инициативата „Светият път“. Тя е свързана с отбелязването на 550 години от пренасянето на мощите на св. Иван Рилски от Търново до Рилския манастир и организирането на национално поклонническо пътуване по този повод. Именно в храма „Св. Иван Рилски“ са били мощите на българския небесен покровител, преди да бъдат отнесени към Рилския манастир.

Фиданката бе засадена от историците проф. Пламен Павлов и Евгени Коев, които са част от Инициативния комитет за похода „Светият път“, и от директора на Регионалния исторически музей Иван Църов, информират от Община Велико Търново.

Светият път, Търново

„С този символичен акт нека си спомним за хармонията между православната ни вяра, българската национална идея и красивата ни природа. Св. Иван Рилски е свързан по особен начин с дъба. Това дърво съчетава нашата вяра, любовта към ближния и към природата, или казано накратко – любовта към България“, обясни проф. Пламен Павлов.

Иван Църов пое ангажимент Регионалният исторически музей да се грижи за фиданката и припомни, че след 1393 година, когато Търново пада, съхраняваните около 70 мощи на светци са пренесени именно тук – в храм „Св. Иван Рислки“. Средновековната църква е част от общ манастирски комплекс заедно с близкия храм „Св. св. Петър и Павел“.

Фиданката е дарение от Народно читалище „Христо Ботев“, Кметство с. Гранит и Сдружение „Магна Силва Булгарика“ на Инициативния комитет за националния поклоннически поход „Светият път“. Тя е част от най-старото дърво у нас – Гранитския дъб, намиращ се в село Гранит, Старозагорска област. Дървото е на възраст около 1650 години.

Светият път, фиданка най-старото българско дърво

снимки: Община В. Търново

 

fb-share-icon20
Tweet 20

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*