Горна Липница
сн.: Арт резиденция "Старото училище"

Горнолипнишки пейзаж от 1928 г. е част от най-мащабното изложение за съвременно изкуство в света

Индийският художник Никил Чопра включи три населени места у нас, сред които село Горна Липница, в своя пърформанс „Рисуване на линия през пейзажа“. С него той участва в германското изложение Documenta14 /“Документа 14″/

Никил Чопра изминава близо 3000 км в рамките на един месец, търсейки красиви пейзажи по пътя си от Атина, Гърция, до Касел, Германия. България става част от неговото творческо пътешествие заедно с Румъния, Унгария и Словакия. Във всяка от избраните дестинации той прекарва по няколко дни, в които рисува впечатлили го местни гледки върху стените на своята палатка.

Творецът разположи своята бяла шатра последователно в родопското село Царино, в София и в павликенското село Горна Липница, където беше радушно посрещнат в Арт резиденция „Старото училище“.

Чопра и екипът му посетиха Горна Липница на 24 и 25 май. Пейзажът, който той реши да включи в проекта си, е от стара снимка, направена през далечната 1928 г. На нея се вижда селото, запечатано от един от околните хълмове, разказа Димитър Палов – създател на Арт резиденция „Старото училище“, която вече седма година е притегливо място за местни и чуждестранни творци.

Гостуването на индийския екип в селото е прието с интерес от местните жители, които през двата дни можеха да разгледат шатрата отвътре, както и да опитат индийска храна и напитки.

Пърформансът на Никил Чопра беше представен на 9 и 10 юни в германския град Касел, където беше открито най-голямото изложение за съвременно изкуство „Документа“. Всички големи рисунки, вдъхновени от европейската обиколка на артиста, са съединени в панорамен пейзаж, изложен на старата гара в Касел. С „Рисуване на линия през пейзажа“ индиецът намира отговора на своите номадски търсения в самия момент.

Изложението се провежда на всеки 5 години, като сега тече 14-ото му издание, паралелно в гръцката столица Атина и в Касел, Германия. В него участват над 160 творци от цял свят, чиито артистични проекти са разположени на различни места из града, в обществени открити пространства, галерии и музеи.

****

Последвайте „Царевец вести“ във „Фейсбук“.

 

fb-share-icon20
Tweet 20

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*