галерия RED Велико Търново
сн.: Габриела Калушкова

Великотърновската галерия за съвременно изкуство RED отпразнува 10 години

10 години от създаването на своята галерия RED отпразнува художничката Галина Александрова. Специални гости на събитието, състояло се преди дни, бяха председателят на Общински съвет-Велико Търново Венцислав Спирдонов и депутатът Станислава Стоянова.

Празникът беше уважен и от много приятели на известната художничка, както и от общинското ръководство в лицето на временно изпълняващ длъжността Кмет на В. Търново Снежана Данева – Иванова, която донесе поздравителен адрес.

галерия RED 10 години
сн.: Габриела Калушкова

Отбелязването на кръглата годишнина на галерия RED беше съпътствана от откриването на нова изложба.

В нея са показани 16 творби на Галина Александрова, рисувани през това лято, които се отличават с голяма дълбочина и жизненост.

Художничката определя пътя, който изминава през последните 10 години, като изкачване на собствен връх. То е осеяно с много препятствия, но и значим напредък, защото Галина успява да проправи път и да утвърди позициите на абстрактното изкуство в град Велико Търново, където търсенето на сувенирен тип творби е голямо.

галерия RED 10 години
сн.: Габриела Калушкова

Ето какво сподели за Царевец вести самата художничка:

Как се „оцелява“ толкова дълго с некомерсиално изкуство?

На мускули и вяра. Истината е, че аз знам, че някой ме пази и животът ще се случи както трябва. Имала съм много тежки моменти, но веднага, за да се уравновеси везната, се случва нещо хубаво, пристига някой меценат и купува нещо, което да ми даде възможност да продължа напред.

Каква равносметка си направи за изминалите 10 години?

Преминах през доста творчески терзания, чудех се как картините ми да станат по-вълнуващи, защото трябва да докоснеш човека, за да ти обърне внимание. За да се изкачиш нагоре, трябва да влезеш навътре в себе си, затова обърнах внимание на себе си, влязох дълбоко в душата си.

В новите ти картини има голяма динамика и дълбочина, какво ги провокира?

Пътувам, срещам се с хора, бях на пленери. Мен не ме впечатляват пейзажи, а движението, мислите на хората, срещите и запознанствата с нови личности. Всъщност ме вълнува личността и картините изразяват точно това. За да ме впечатли една личност, то тя трябва да е богата, да има какво да ти каже, да черпиш от нея и да обогатяваш себе си.

галерия RED
сн.: Габриела Калушкова

Имаш ли любима картина от изложените тук?

Любимата ми картина от това лято остана извън границите на България. Много тъгувах по нея, съвсем сериозно, помъчих се да нарисувам подобна – всъщност две. Те са много близки до първоизточника, но и различни. Изобщо не успях да постигна първичното вълнение от първата картина, която е още по-дълбока и философска.

Това не е първата ми картина, с която се разделям с голяма болка, то е като загуба на човек. Към някои картини се привързваш неимоверно много и е така, защото, като знаеш какво си вложил, то е част от сърцето ти. Неслучайно казах, че не съм оцеляла с картини сувенирен тип – там няма чувства, просто се рисува машинално. Затова толкова трудно се разделям, защото никоя от картините ми не може да бъде повторена.

Къде се виждаш следващите 10 години?

Много ми се иска да имам по-голямо пространство, защото една кураторка ми предложи изложби с формат 1,50/2 м, а това нещо няма как да бъде представено тук. Надявам се, ако не създам мое собствено, то поне да ме канят известни галерии с големи пространства.

 

автор: Станимира Колева

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*