ВТУ е домакин на Международната научна конференция „Езици, култури, комуникации“

Международна научна конференция „Езици, култури, комуникации“ се провежда от 6 до 8 юни във Великотърновския университет

Над 100 преподаватели, изследователи, докторанти и студенти са заявили участието си в конференцията, чийто домакин е Филологически факултет на ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“. Форумът се провежда за четвърта година, давайки възможност на изследователи от различни държави да споделят научните си изследвания със свои колеги.

Участниците в Международната научна конференция „Езици, култури, комуникации“ са от 11 български университета и изследователски института, както и от 12 университета от чужбина (Полша, Русия, Сърбия, Македония, Словакия, Украйна, Казахстан). Те ще изнесат своите доклади на място или дистанционно в секциите: „Езици и култури“, „Литератури и култури“, „Медии и комуникации“, „Преводът между теорията и практиката“ и „Методика на езиковото и литературното обучение“.

Конференцията беше открита днес в аудитория 321 на Ректората от проф. д-р Людмила Иванова. Тя изрази радостта си, че тази година има почти равностойно участие на утвърдени преподаватели и докторанти. По този начин се осъществява една от целите на подобен форум – да бъде мост между поколенията. Приветствие към участниците направиха и деканът на Филологически факултет проф. д-р Ценка Иванова, както и зам.-ректорът по международната дейност доц. д-р Димитър Димитров.

Четвъртото издание на конференцията е посветено на бележитите български учени проф. д-р Иван Гълъбов – езиковед и основоположник на българската подводна археология, и проф. д-р Николай Ковачев – създател на Центъра по българска ономастика във ВТУ, който е най-богатият ономастичен архив в страната и единствен, който разполага с електронни бази данни. В програмата на конференцията е включена кръгла маса на тема „Филология – нови прочити“, която е посветена на проф. д-р Людмила Иванова, а участниците могат да посетят и изложба на периодични издания, учебна литература и монографии на преподаватели от Филологическия факултет на ВТУ.

ВТУ изложба

автор: Станимира Колева

fb-share-icon20
Tweet 20

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*