Атон изложба

Вижте Атон през фотографския обектив

Великотърновските ИЗ „Рафаел Михайлов“ са домакин на фотоизложба, организирана от Светогорското представителство в Солун, съвместно с Община Велико Търново, Центъра за гръцки език и култура и Богословския факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“

Изложбата „Света гора: през погледа на фотографския обектив“ показва снимки в Атон на четирима съвременни фотографи:

Зоран Пургер от Сърбия, Али Поровали от Турция, Збигнев Косц от Пoлша и Валери Близнюк от Русия. Тя ще бъде открита на 17 ноември от 17,30 ч. и може да бъде разгледана до 3 декември.

Експозицията е представена за първи път в Солун през 2015 г. След това гостува в Sismanoglio Megaro на Генералното консулство на Р. Гърция в Истанбул, а по-късно в Никозия е открита от Негово Всесветейшество Вселенския патриарх Вартоломей. Следващите изложения са в град Катерини, Гърция, и в криптата „Св. Сава“ в Белград, информират от Община Велико Търново.

Четиримата майстори на обектива посещават многократно историческото място Атон. Те успяват да запечатат специални моменти от естествения релеф, религиозните навици, ежедневието на монасите. Лицата на атонските старейшини са акцент във фотографиите им.

Фотографите:

Валери Близнюк 

Роден е през 1964 г. в Русия. Учи в Държавния институт за изкуства в Москва. Член е на Московския художествен съюз от 1998 г. Занимава се  професионално с география от 1992 г., както и с фотография от 1998 г. Осъществява повече от 16 изложби и издава три фотоалбума.

Али Боровали 

Роден е през 1958 г. в Турция. Завършва Boğaziçi University Business Administration School в Истанбул. Придобива магистърска степен във Флорида, САЩ, където изучава фотография. Занимава се с фотожурналистика. Носител е на много награди за творбите си, представени в национални и международни списания: Atlas, National Geographic Traveler, GEO, Discovery Magazine, Le Monde2, Elle, Marie Claire и др.

Збигнев Косц 

Роден през 1951 г. в Полша, но живее и твори в Холандия. Той е доктор по социална психология на Университета във Варшава, където работи като научен сътрудник. Завършва и Свободния университет в Амстердам. Учи също фотография и графичен дизайн в Gerrit Rietveld Academieв Амстердам.

Първата му фотографска книга, озаглавена „Атон“, е публикувана в Цюрих през 1988 г. Негови фотографии са показвани и изложени многократно в самостоятелни и групови изложби.

Зоран Пургер

Роден през 1954 г. в Сърбия. В средата на 80-те години участва в създаването на фотографски архив на иконографското училище в манастира Žiča, Сърбия. От 1976 г. е член на фотографската асоциация, а от 1994 г. – на Съюза за приложни изкуства на художници и дизайнери (ULUPUDS) в Сърбия. От 2007 г. е сътрудник на Атонската фотографска библиотека.

Най-забележителна е изложбата му за съкровищата в манастира „Хилендар“, осъществена с технологията cibachrome. Автор е на седем самостоятелни изложби в Сърбия.

****

Последвайте Царевец вести във „Фейсбук“ тук.

fb-share-icon20
Tweet 20

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*