22 март Велико Търново
сн.: Царевец вести

Да бъдем силни духовно, призова Даниел Панов на празника на Велико Търново 22 март + СНИМКИ

Велико Търново празнува на 22 март победата на цар Иван Асен II при Клокотница и почита своите благодетели

Още рано сутринта в църквата „Св. 40 мъченици“ започна празничният ден на старата столица. Тук се събраха за молитва, отслужена от Великотърновския митропилит Григорий много гости. Сред тях бяха председателят на най-голямата парламентарна група Цветан Цветанов, евродепутатът Ева Майдел, депутати, областният управител на Велико Търново проф. Любомира Попова, председателят на местния Общински съвет Венцислав Спирдонов, ректорите на ВТУ и НВУ, представители на различни институции.

Традицията за почит към благодетелите и обществените дейци на Велико Търново на 22 март беше спазена отново. Ученици от местните училища преминаха тържествено през центъра на града с ликовете на знаковите личности в ръце.

Общоградското шествие тръгна от площада пред Царевец, за да стигне, нараствайки по пътя си, до сградата на Община Велико Търново. В него освен ученици се включиха представители на академичната и културната общност, на Областната и Общинската управа, официални гости и граждани.

Под звуците на българския химн бяха издигнати знамената пред Общината, след което кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов се обърна към множеството желаещи да присъстват на празника. Той припомни моменти от славното минало на страната ни, неразривно свързани със старата столица, и изрази увереност, че вземането на решение Велико Търново да получи статут на историческа и духовна столица на България „ще бъде силна проява на национална отговорност и на държавническа мъдрост“.

сн.: Царевец вести

Градоначалникът изрази благодарност към великотърновци:

Благодаря специално на вас, скъпи съграждани, че възпитавате децата си в дух на родолюбие, че ги учите да познават нашите традиции и обичаи, че са горди и достойни българи, че обичат Велико Търново и работят за престижа на нашия старопрестолен град.

Той благодари и на академичната общност, на бизнеса и неправителствените организации, с чиято помощ Велико Търново е това, което е, и добави:

Когато работим заедно и бъдещето на Велико Търново е наша обща кауза, старата столица се утвърждава като град, за който се говори с добро, не само в България, а и извън пределите ѝ. Нека продължаваме да даваме пример с това наше общо единство.

Празничната програма продължава с много музикални забавления, а довечера ще бъде излъчен безплатно аудио-визуалният спектакъл „Звук и светлина“ на Царевец.

fb-share-icon20
Tweet 20

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*