3 март Велико Търново, военни ритуали
сн.: Община В. Търново

Стотици жители и гости на Велико Търново отбелязаха тържествено 3 март

141 години от Освобождението на България бяха отбелязани с военни ритуали и хоро в старата столица

Честването на паметната дата започна днес с военен ритуал по издигне на българския трибагреник пред сградата на Община Велико Търново. Кметът инж. Даниел Панов произнесе слово, в което подчерта, че свободата не е дадена даром, а е извоювана от българския народ.

На 3-ти март 1878 година свършва петвековният дълбок мрак. Макар и бавно, макар и столетия, светлината надделява и прекъсва завинаги онзи тъмен период на османско робство, в който народът ни е лишен от собствена държава и църква, от правото да бъде свободен. С Освобождението България се връща на картата на Европа – там, където е нейното заслужено място още от времената на хановете Аспарух и Крум, светия цар Борис Покръстител, царете Симеон, Самуил, великите братя боляри Петър и Асен, храбрия Калоян, мъдрия Иван Асен II, изстрадалия Иван Шишман.

Руско-турската освободителна война е кулминация на борбата, която знайни и незнайни български герои още от XV век водят срещу чуждата власт. Да – ние сме признателни към руската армия, генерали и войска, към всички народи, сражавали се в тази война срещу поробителя. Но трябва да бъдем още по-признателни към онези 30 000 български четници, които проляха кръв, за да я има датата Трети март 1878 година, за да я има България и да бъдем свободни. Всяко кътче от нашите земи носи спомени за героизма на поколения храбри четници и опълченци. Заради тях днес родният трибагреник гордо се вее от върховете на Царевец и Трапезица, а дори и от далечната Антарктида.

Свободата не ни е дадена даром. Затова датата Трети март е сред  най-светлите в дългата ни история,

каза в словото си още Даниел Панов.

Г-н Панов припомни, че тази година се навършват 140 години от приемането на Търновската конституция и подчерта, че този държавнически процес е пример за единство и национално обединение, отразяващ свободния български дух.

Курсант Иван Пърчев е носителят на тазгодишната общинска академична награда „Трети март“

Връчването на академична награда „Трети март“ във Велико Търново е част от празничната програма за националния празник на България. Неин носител тази година е курсант Иван Пърчев от НВУ „Васил Левски“.

Със старопрестолни грамоти бяха удостоени учениците от ПМГ „Васил Друмев“: Алекс Божилов, Таня Сейкова и Илиян Драганов, както и учителката им Донка Андреева. Повод бе отличното им представяне в телевизионното състезание „История БГ“. Техните съученици Белослава Маринова, Ивана Петрова и Николай Кръстев зарадваха всички присъстващи с литературно-музикална композиция, посветена на Трети март.

Пред паметника „Майка България“ отец Славчо отслужи благослов, а официални лица, жители и гости на Велико Търново поднесоха венци и цветя в знак на признателност към героите, загинали за свободата. Последва голямо хоро, поведено от ансамбъл „Българче“, в което се включи и кметът Даниел Панов. Голям интерес предизвика и откритата изложба на въоръжение и документи от времето на Освобождението, подготвена от клуб „Традиция“.

Сред уважилите честването бяха председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, зам.-областният управител Ивета Кабакчиева, депутати, общински съветници, представители на институции, училища, университети, организации и др.

Кулминация на честването на Трети март е прожекцията на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“, която ще започне в 20,00 ч. тази вечер и ще може да бъде наблюдавана от площада пред крепостта Царевец.

информация и снимки: Община В. Търново

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*