Бойко Борисов Велико Търново
сн.: РИМ - В. Търново

Президентът на Сърбия и министър-председателят Бойко Борисов посетиха Велико Търново

Министър-председателят на Република България Бойко Борисов и президентът на Република Сърбия Александър Вучич посетиха църквата „Св. 40 мъченици“ във Велико Търново

Президентът на Сърбия Александър Вучич беше на еднодневно посещение в България по покана на министър-председателя Бойко Борисов. Двамата инспектираха по въздух изграждането на АМ „Европа“ и „Балкански поток“, след което проведоха работен обяд във Велико Търново.

Г-н Борисов и г-н Вучич бяха посрещнати на летище Горна Оряховица от областния управител проф. д-р Любомира Попова, кмета на Велико Търново Даниел Панов, кмета на Горна Оряховица Добромир Добрев, председателя на Общински съвет Горна Оряховица и директора на ОДМВР – Велико Търново старши комисар Димитър Машов.

Бойко Борисов Велико Търново

Оттам се отправиха към Велико Търново, за да разгледат църквата „Св.40 мъченици“, където бяха посрещнати по българска традиция с питка. Гостите сложиха цветя на намиращите се тук гробове на свети Сава Сръбски и на цар Калоян. Историята на значимия както за българи, така и за сърби храм беше представена от директора на РИМ-Велико Търново д-р Иван Църов.

„Историята ни показва, че в условията на мир има просперитет. Днес правим заедно газопроводи, магистрали, жп линии, инвестиции. И българите, и сърбите от векове почитаме св. Сава. С развитието на инфраструктурата ще се даде тласък и на поклонническия туризъм“, заяви министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът още веднъж потвърди приоритета на строителството на АМ „Хемус“ до Велико Търново.

„Ще призова сърбите да дойдат във Велико Търново и да се поклонят на свети Сава, който за нас е може би най-важната личност в цялата ни история и аз съм благодарен на премиера Борисов за възможността да посетя това свято място. Много е хубаво да видя, че нашите български братя са успели да съхранят през годините спомена за свети Сава. Това за нас е доказателство не само за приятелска и братска любов, но и за добрите отношения между България и Сърбия“, посочи президентът Александър Вучич.

В края на работната си визита сръбският президент изрази одобрението си от видения днес напредък на работата по АМ „Европа“ и газопровода „Балкански поток“, информират от Министерски съвет. Вучич определи и двата проекта като изключително важни и общи за България и Сърбия.

По думите му „Балкански поток“ означава икономически растеж, ръст на промишлеността, осигуряване на важен енергиен източник за двете икономики. Относно магистралата той изрази очакване, че скоро ще бъде завършена и между София и Белград ще може да се пътува само за три часа.

fb-share-icon20
Tweet 20

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*