Антарктика

Антарктика „оживява“ в цялата си красота във Велико Търново

Близо 150 фотографии от Антарктика и дейността на българските учени на о. Ливингстън представят в ИЗ „Рафаел Михайлов“. В изложбата са включени животински и растителни фосили, географски карти, образователни лекции за ученици

Изложбата „Антарктика – поглед от другата страна на света“ ще бъде открита днес, 15 октомври, от 17:30 ч. във великотърновските Изложбени зали. Специално по този повод ще присъства проф. Христо Пимпирев, който е ръководител на Българския антарктически институт, както и Драгомир Матеев – ръководител на логистика на БАЕ, Йордан Йордан – командир на Българската антарктическа база, представители от Община Велико Търново и Министерството на образованието.

В експозицията са включени около 150 фотографии, представящи природната среда, флората, фауната и работата на българските учени на о. Ливингстън, сподели за „Царевец вести“ фотографът, заснел ледената красота на Антарктида и прилежащите му островни територии Мирослав Цветанов. Припомнете си за него тук.

Специално за събитието от катедра „Геология, палеонтология и изкопаеми горива“ към Софийски университет „Св. Климент Охридски“ ще бъдат представени 30 теренни образци, събирани по време на експедициите. Това са фосили на животни и растения, живели преди 145 милиони години в Антарктика.

30 географски карти, проследяващи картографирането на Южния континент от 1513 година до днес, допълват вълнуващата изложба. Те са обединени от названието „ТERRA AUSTRALIS INCOGNITA – Непознатата Южна земя“ и са представени от Гергана Лаптева, която е български учен, член на Българския антарктически институт.

сн.: организатори

Изложбата може да бъде посетена през следващите две седмици, като всеки ден ще бъдат изнасяни и серии от лекции пред ученици от великотърновските училища, посветени на Антарктида. В дните 16-19 октомври от 17:30 ч. ще бъдат прожектирани и документални филми, които представят Българската антарктическа програма.

Всички материали от изложбата ще бъдат използвани за развиването на образователен проект, целящ представяне работата на учените от Българският антарктически институт в антарктическата среда чрез изнасяне на лекции, беседи, прожекции, излагане на теренни образци и множество интерактивни занимания, допълва г-н Цветанов. Проектът е дългосрочен и цели да обхване учениците от основния и средния курс на обучение. Негова цел е консолидирането на младежите около една научна среда и изграждането на връзки с изтъкнати личности в областта на науката.

сн.: М. Цветанов, Част от екипа на 26-ата Българска антарктическа експедиция с рисунки на ученици.

*****

Последвайте Царевец вести във „Фейсбук“ тук.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*