акордеон
сн.: Станимир Демирев

Акордеонисти от СУ „Емилиян Станев“ с първи места от национален конкурс в Шумен

Две първи места, специална награда и поощрения спечелиха ученици от СУ „Емилиян Станев“ във Велико Търново на Националния конкурс „Децата на България пеят, танцуват и рисуват“.

Второто издание на мащабния форум за таланти се състоя в Шумен през почивните дни и събра над 800 деца от всички краища на страната.

Валентин Тодоров от 5-и клас грабна първото място в своята възрастова група в категория „Класическа музика“ с акордеон. Петокласникът заедно с Маргарита Мирчева от II“а“ клас спечелиха първо място и с общо изпълнение на акордеон.

Специална награда получи второкласникът Валентин Гавраилов за отличното си представяне в категорията „Камерна музика“. Ученикът от II“а“ клас в СУ „Ем. Станев“ впечатли журито с прецизно изпълнение на акордеон, като успя да се справи с по-труден материал за своята възраст, каза за „Царевец вести“ учителят по акордеон Станимир Демирев, при когото се обучават младите таланти от Велико Търново.

Великотърновското училище беше представено в конкурса и от народни певици от първи и втори клас, водени от Магда Личева. Първокласничките Йоанна Сашева и Маргарита Пачникова получиха поощрителни награди в раздел „Народно пеене“.

Журито, което оценяваше талантите в категория „Класическа музика“, беше в състав: проф. д-р Ростислав Йовчев, ръководител катедра „Пиано“и преподавател в Националната музикална академия, София; Славил Димитров, диригент на Националния филхармоничен хор „Св. Обретенов“, София; Снежанка Добрева – флейтист в Държавна филхармония – Шумен.

В средата на април СУ „Ем. Станев“ ще бъде домакин на второто издание на Националния конкурс за инструменталисти „Търновград“.

Както и миналата година, през тази също се очакват много участници от страната, които да покажат талант на сцената на училището. Сред тях ще бъдат и възпитаниците на г-н Демирев. Подготовка ги очаква и за представянето им на Националния конкурс за акордеонисти „Танцуващи клавиши“, който ще се проведе в края на април в Нови пазар, Шуменско.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*